søndag den 23. august 2015

Faglig dumping


Jeg kan til tider undre mig over, at en del gode mennesker, kollegaer og fagforening, er så aktive omkring social dumping.
 
Jeg ser jo snart daglig opslag på FB og i aviserne om social dumping. Og som så, er jeg er enig i, at man skal have en værdig løn og gode arbejdsforhold.
 
MEN jeg forstår så ikke. Hvorfor de samme gode mennesker, kollegaer og fagforeningsfolk,  står i køen hos det lokale super marked og køber 5 rundstykker for en 10'er. 

Her er det måske ikke social dumping. Men virkningen er den samme. Her er der tale om noget i min verden er langt værre. Her er tale om faglig dumping.
 
Det er åbenbart helt i orden at sælge "billige" varer (uden kvalitet), og uden fornøden faglighed baggrund. Man må bare ikke er udlænding eller hedder Michael O'Leary.
Her er det brød som er frembragt af medarbejder uden faglig overenskomst, og ALDRIG har set en rigtig bager. Brød der presser pris, kvalitet og mulighed for at tjene til en værdig løn. Der er ihvertfald ikke en faglært bager der ville kunne leve af de priser og ville nok også skamme sig over kvaliteten.
Denne udvikling, der gør at vi alle får dårligere og dårligere vare. Politikerne kalder der konkurrence og påstår at det er med til at give os et bedre udvalg. 
Det eneste jeg ser er dårligere og dyre varer. 

Lad mig lige fortælle en lille historie. Her for en lille årstid siden var jeg i staden med min frue. Vi var forbi Nørreport, hvor fruen bemærkede at fiskehandleren var lukket. 
Hvad! Fiskehandlernen er lukket, det var da ærgelig, den var ellers så god. Jeg må indrømme at jeg nok så lidt forvirret på hende og spurte, " hvornår er det sidst du har været der". Jeg viste at det mindst var 3-4 år siden. 
På skiltet stod der kukket på grund af fra faldende kunder. 
Der kunne lige så godt have stået " lukket på grund af svigt fra kunderne". 

Man kan jo ikke forvente at en, i dette tilfælde fiskehandel, skal kunne drive foretning på kunder der kommer hver 4. år. Og så kan det godt være at man er den bedste fiske handel i byen. Men hvis kunderne heller vil i "super marked" og købe uge gammelt fisk uden rådgivning og support, er der ikke noget at gøre. 
Fiskehandlen lukker, en faglig kompetent virksomhed drejer nøglen om og overlader market til supermarkeds køleboks. 

Jeg har det på samme måde når jeg ser folk i køen til supermarkeds "bager". Her er man kolletivt igang med at slå en fag specialist ihjel. Der finder ikke mange gode bagere til bage i landet. Og dem der findes går på akkord med deres faglig formåen og stolthed. De bliver kæde bager, der lever samme type brød til en lav pris for at forsøge at overleve. Det får kunderne til at gå på tanken eller supermarked og derved deres egen død. 

Men i sidste ende er det kundernes egen skyld. Vi vil ha billigt brød, gode slagter vare, frisk fisk. 

Vi er nået der til at man går ned i supermarked for at hente mælk og kommer hjem med en sovesofa i en ny indkøbt trailer. Alt samme købt i samme butik, solgt af ungarbejder og flaskedrenge. 

Og hvad er udbudet så. der er stort set kun 3 spillere på marked, Dansk supermarked, Coop og den Norske Menugruppe. Så det er snart lige meget hvor du går hen, så får du den samme “dårlige” vare. Der kan være forskal på pris og indpakning, men ellers er der den samme vare. Og medarbejderne har de samme, manglende faglige special uddannelse. 
Nogen vil sige at der har en faglig uddannelse som butiksassistent. Men det giver jo ikke kvalitet til rundstykkerne, kødet eller frisk fisk. Nogle af kæderne har enda et slogan der siger det klart. "I XXX har vi ikke medarbejdere – vi har MADarbejdere”. 

Jeg syntes at fagforeningerne og vi som forbruger skal tage maden og den faglige medarbejder tilbage. Vi vil ikke finde os i faglig dumping. Vi vil ha slagter, bager, grønthandler og fiskehandler  Vi må bruge lidt mere tid for at få de gode vare, men udvalget bliver større. Og varen får en pris der afspejler varens værdi. Men jeg er sikker på at der er det vær. 

Tækn over det næste gang du står i køen til morgenbrød eller bider i et blødt tørt rundstykke. Det var dig selv der valgte at være med til at lukke bageren? 
    


Ingen kommentarer:

Send en kommentar